"Tahniah Ustaz"


"Assalamualaikum warahmatullahi wabarakatuh!" lantang suara ustaz muda berkopiah putih ini melaungkan salam kepada hampir 40 orang jemaah masjid.

"Waalaikumsalam warahmatullah!" balas jemaah dengan suara yang bergema.

"Terima kasih ana ucapkan pada ahli jawatankuasa kampung dan jemaah sekalian kerana sudi jemput ana pada malam ini untuk berkongsi sedikit ilmu dengan antum sekalian. Pertama sekali kita hendaklah bertakwa kepada Allah dan mengikut segala risalah yang Allah turunkan kepada kita menerusi junjungan mulia SAW.

Pada malam ini, ana akan berkongsi sedikit dengan antum semua mengenai keadaan umat Islam sekarang. Sepertimana yang kita tahu, umat Islam walaupun ramai, kita berada dalam keadaan lemah tak bermaya. Umat Islam ditindas di serata dunia. Di Kashmir, umat Islam dibunuh dan dibakar hidup-hidup. Di Palestin, umat Islam dibunuh tentera jahanam Israel. Di merata tempat, pasti ada umat Islam yang tertindas,"ceramah ustaz muda ini.

Kelihatan jemaah semakin galak mendengar ceramah yang bersemangat ini. Dua tiga orang tua yang tadinya menguap-nguap mula tersentak dengan semangat ustaz muda ini.

"Rasulullah pernah bersabda bahawa pada akhir zaman, umat Islam bagaikan buih di lautan. Jumlahnya banyak tapi tidak berupaya melakukan apa-apa. Kita tidak berupaya bangun menentang musuh. Di Turki, pemerintahnya Abdullah Gul pernah majlisnya di boikot kerana isterinya memakai tudung (SINI)! Di Palestin, Mahmoud Abbas masih lagi ingin menandatangani perjanjian damai dengan Israel meskipun dia mengetahui bahawa Israel hanya mampu ditumbangkan dengan darah! Itu hakikat tuan-tuan sekalian. Itu hakikat. Kita tidak boleh menolak hakikat bahawa kita umat Islam adalah umat yang lemah!

Sampai bila kita ingin terus bersembunyi di sebalik selimut? Sampai bila kita ingin dihina seperti anjing? Bangkitlah umat Islam, bangkitlah! Lupakah kita pada *Salahuddin Al-Ayubi? Lupakah kita pada **Muhammad AL-Fateh? Lupakah pada sosok tubuh yang pernah menggegarkan dunia ini suatu ketika dahulu?!

Seorang remaja bertanya, "Apa yang kita harus lakukan ustaz?"

"Dalam situasi umat Islam sekarang, kita sebenarnya memerlukan satu anjakan paradigma. Kita perlu mengubah dunia. Jika sekarang Amerika menjadi tuan kita, Insya Allah suatu hari nanti, Amerika menjadi hamba kita pula. Bersatulah kita untuk menghadapi umat Islam. Hiraukan perkara furu', kita wajib bersatu kerana kesatuanlah yang sangat ditakuti oleh musuh-musuh Islam", jawab ustaz tersebut sambil tersenyum.

Seorang anak muda mencelah, "ustaz, saya selalu tengok di TV pasal kemajuan teknologi perang negara Iran. Kenapa kita tak ambik jer teknologi diorang?"

"Mereka (Iran) tu kafir & sesat,"kata ustaz muda itu sambil tersenyum sinis.


*Info Salahuddin @ Saladin : SINI

**Info Muhammad Al-Fateh : SINI

P. Ramlee


Menonton dokumentari P. Ramlee yang diterbitkan oleh Datin Shuhaimi Baba baru-baru ini mampu menitiskan air mata sesiapa sahaja yang menontonnya. Teknik penyampaian yang digarapkan seolah-olah kita dapat merasai setiap detik bersama Allahyarham P. Ramlee.

Bujang Lapok, Do Re Mi, Anak Bapak antara karya agungnya yang sehingga kini masih lagi menjadi minat masyarakat kita. Menonton filem arahannya membuatkan kita ketawa meskipun filem itu ditonton berkali-kali! Itulah kelebihan filem P. Ramlee yang sehingga kini masih lagi tidak ada penggantinya. P. Ramlee adalah P. Ramlee dan hanya ada satu sahaja P. Ramlee dalam dunia ini, tidak dua dan tidak tiga.

Siapa sangka, insan istimewa ini, yang kita melihatnya di televisyen sebagai seorang pelawak rupanya menderita di saat-saat akhir hidupnya. Menurut Datuk Aziz Sattar yang juga sahabat karib P. Ramlee, Allahyarham hanya makan nasi berlaukkan telur goreng pada akhir hayatnya kerana kekurangan wang.

Kemunculan filem hindustan menyebabkan filemnya tidak lagi diminati. Ditambah lagi dengan lagu-lagu Inggeris seperti The Beetles telah menenggelamkan karya-karyanya. Lagu dan filemnya tidak lagi diminati. Pihak syarikat rakaman menghentikan penghasilan filem dan lagu beliau. Tindakan itu membuatkan P. Ramlee tertekan dan stress.

Menurut anaknya, Nasir (meninggal dunia tahun 2008), P. Ramlee pernah berhajat untuk pergi ke Mekah bersama Saloma. Namun, cita-cita itu tidak tercapai berikutan krisis kewangan yang dihadapi. Sungguh banyak dugaan yang P. Ramlee hadapi.Namun, itulah P. Ramlee. Seorang lelaki yang berusaha menyorokkan kesusahan dirinya di hadapan rakan-rakannya.

Menurut kakak iparnya, Mariani, pernah satu ketika seseorang datang kepada P. Ramlee dan meminta wang untuk pulang ke kampung. Lantas

P. Ramlee mengeluarkan kesemua wang yang ada dalam poketnya dan memberikan pada orang tersebut. Tindakan beliau mengejutkan Saloma yang berada di sisinya. Namun P. Ramlee mengatakan "biarlah, itu rezekinya". Sungguh P. Ramlee seorang yang pemurah. Semoga Allah membalas segala kebaikannya.

Jenazah P. Ramlee diangkat

Tanggal 29 Mei 1973 seawal waktu subuh, P. Ramlee menghembuskan nafasnya yang terakhir kerana serangan jantung. Beliau meninggal dunia dalam usia yang muda semuda 44 tahun.Nota: Pada tahun 1990, Yang Dipertuan Agung ketika itu telah menganugerahkan gelaran Tan Sri kepada P. Ramlee namun usaha itu terlambat. P. Ramlee sudah pun kembali ke rahmatullah. Andai beliau masih ada, beliaulah antara orang yang paling gembira setelah beliau disisihkan oleh media dan 'mereka2' yang mengaku sebagai 'kawan'.


Saloma pernah berkata "tidak mungkin akan ada seorang suami yang sebaik P. Ramlee"


P. Ramlee pernah berkata "walaupun aku mati nanti, tetapi aku akan hidup 1000 tahun lagi"


P. Ramlee, kau adalah lagenda filem Melayu. Semoga Allah mencucuri rahmat ke atas rohnya.


Al-Fatihah

P/s:: Sesiapa yang nak download dokumentari P. Ramlee, sila tekan SINI
Gambar Lama Palestin (1890-1935)


Dijumpai di Kedutaan Amerika di Jerusalem

Followers

Ruang Komen