[PENTING] H1N1 : Mesej dari seorang doktor untuk difikirkan bersama..

Be careful with H1N1. Virus tu very STRONG… Pesakit yang kena memang SUFFER nak RECOVER… NO VAKSIN.. Cuma ada Anti-Viral & Psylogi Mental pesakit itu sendiri untuk MELAWAN.

Beginner stage
Batuk, selsema, demam, sakit tekak, bila terbesin bunyi tak kuat.

Second Stage
Susah bernafas, simptom macam asthma but not asthma, at this stage if you touch the person, or breath in the same room 80% boleh kena… Masa ni kena kuarantinat hospital. Masalahnya sekarang dah ramai yg kena.. Hospital tak cukup katil & bilik kuarantin.

Critical Stage
Lung infection. Bila X-Ray we can see the virus covered the lung. Very scary bila tengok x ray Pesakit H1N1. At this stage pesakit need oksigen with highest level, Strongest Anti-Vral.. very high drug. At least 7 days oksigen kena bagi. % to recover depend to age, immune badan pesakit.
Very H1N1 ni genius virus.. Can HIDE in our body…difficult to detect. Only can detect thru swap which the cost is RM1k above. Unable detected in blood as well.. When they start action…Can kill the person if the body imune does not strong. For those have baby atau anak2, U & ur family do not go to crowded place, better WEAR MASK when u outside from home. The vaksin will come to Msia in Nov-Dec 2009. So far, hanya lelaki dewasa can fight the virus…. woman might be 70%, children most probably payah nak lawan virus ni.Take care You & Your Family.


[Note : forwardkanlah PERINGATAN ini untuk semua kawan-kawan kita yang lain. Sesunggunya, H1N1 ini merupakan satu bala dari Allah untuk mengingatkan kita kembali kepadaNYA].

Nota: Maaflah.. Bahasa yang digunakan sedikit 'rojak'.. yela, aku copy paste je.. ^.^

Followers

Ruang Komen